top of page
SEMESTER I NYKÖPING
KUST, NATUR OCH KULTUR

UPPLEV SMASTADEN

NÄRA TILL

ALLT

Kultur, shopping och grönskande promenader. Nyköpings stadskärna med omnejd är ett riktigt frosseri i livets goda. Längs med Storgatan finns de större kedjorna, men även mindre specialbutiker och trevliga innergårdar med caféer och bagerier.

Strosa längs med Nyköpingsån. När du behöver vila fötterna slår du dig ner i någon av gungbänkarna, som finns utplacerade här och var. Kila också in och ta del av någon av utställningarna på kulturhuset NK-villan, utställningspaviljongen som byggdes åt Nordiska Kompaniet till industriutställningen i Norrköping 1906. I närheten ligger även Bryggeriet; ett unikt kulturcentrum i gamla charmiga byggnader, med gallerier och andra kulturella verksamheter.

När glassuget sätter in följer du ån ner till Nyköpings hamn där det finns allt från gedigna hamnbodar, glasskiosker och caféer till minigolf och loppis. Och självklart ett tätt folkvimmel under sommarmånaderna.

KÄNN HISTORIENS VINGSLAG

När du strosar genom Nyköping känner du tydligt att det är en av Sveriges äldsta städer. Kullerstensgator, charmiga trähus och prunkande innergårdar finns på flera håll, som runt Alla Helgona kyrka på Östra Torget.

Ett känt riktmärke mitt i staden är det medeltida renässansslottet Nyköpingshus, som är öppet alla dagar under juni till augusti. Här kan du uppleva allt från den dramatiska berättelsen om Nyköpings gästabud på 1300-talet till perioden under 1800-talet då byggnaden användes som fängelse och korrektionshus för bland annat vanartiga barn (!)

I hamnen finns Sörmlands museum med spännande utställningar och en butik som erbjuder ett varierat och annorlunda sortiment.

NÄRA TILL

ALLT

I och runt Nyköping finns hela 44 naturreservat med allt från ängsmark, barrskog och våtmarker – och lite längre utanför stan även skärgårdsöar. Ett stenkast från Sunlight, mitt i stan utmed Nyköpingsån, ligger Hållet-Marieberg-Stenbro naturreservat med sina vackra stråk och den karaktäristiska hängbron i trä. Är du beredd att åka en bit ligger Stendörrens naturreservat några mil bort. Där kan du uppleva skärgården utan båt och vandra på hängbroar för att ta dig ut till de vackra öarna. Andra naturreservat som finns på behagligt avstånd är exempelvis Janstorpsskogen och Labro ängar.

Tips för djärva!

Vill du se Nyköping uppifrån är det bara att promenera upp till utsiktsplatsen på Kråkberget. Härifrån ser du hela stadskärnan, men också ända bort till grannstaden Oxelösund om det är klart väder.

FÖR DEN LEKSUGNA

Spöken, rymdskepp och dinosaurier. Nyköpings lekplatser bjuder på spänning och aktivering för alla leklystna. Det finns bland annat en dinosaurielekplats på Lennings väg, en lekplats med rymdtema på Jupitervägen och en spöklekpark på Hagvägen/Mariebergsvägen.

För den som tycker att en bil är den ultimata leksaken hålls det bilträffar varje onsdag hela sommaren i hamnen. Räkna med Mustanger, Thunderbirds och Jaguarer i mängder.

bottom of page