top of page

💛 Nya kollegor på Sunlight 🐝

Vi har nu 80–120 000 nya kollegor som flyttat in till oss på Sunlight. 


Greger från Nyköpings Trädgårdsvård har hjälpt kollegorna med flyttlasset, våra bin bor nu i vår trädgård utanför vår äldsta byggnad. Förutom att det är ett trevligt inslag i vår trädgård, gör bina oss en stor pollineringstjänst när de gör sina blom och trädbesök. Bin är fredliga och de bryr sig inte heller om vår mat och dryck, som tjuren Ferdinand ”doftar hellre på blommorna”.

Vi har under flera år utvecklat vår yttre miljö tillsammans med Ulrika Juul på OSCARSBERGS TRÄDGÅRD AB. Vi har gått från ganska sterila och tråkiga parkeringsytor, som tidigare bara bestod av asfalt, till att få liv och rörelse genom att plantera in träd och perenner. Både för att skapa skugga och få en trevligare utomhusmiljö, men också för att gynna djurlivet såsom fåglar och pollinerare. 


🌳 🌸 Vi har bland annat planterat Röd skogslönn, som blommar på bar kvist tidigt i april med gyllengula små blommor i klasar. Blommorna innehåller mycket nektar och pollen som uppskattas av våra pollinerande insekter, vilket hela tiden har varit viktigt i valet av växter. För att få en lite senare blomning kompletterades ytorna med Bergskörsbär som översållas av ljusrosa blommor i maj och juni. Som underplantering har perenner som näva och anissiop planterats, som blommar under större delen av sommaren och fram till frosten. Allt för att skapa en lång säsong med blomning för våra egna bin att hämta mat ifrån. 


🌍 Detta är även en del av vårt hållbarhetsarbete, Bin och pollinering ingår i FN: globala hållbarhetsmål 2030, mål 15. Ansvarig för våra Bi-kupor är Greger Lantz, Trädgårdsmästare och Biodlare. 


🍯 Till hösten kommer våra gäster kunna njuta av vår egen honung. Man kommer även att kunna köpa med sig en burk hem från vår butik i receptionen. 


Bee our guest 🐝


💡 Hur kan vi alla hjälpa våra bin? 


🌸 Odla blommor på din balkong, i din trädgård och spara vilda blommor och blommande träd och buskar. Välj växter som blommar vid olika tid på året så där alltid finns något som blommar. Bin älskar det!


💧 Gör en bivattnare så bina kan släcka törsten. Vattnet behöver vara grunt så att bina inte riskerar att drunkna. Fyll en form med lite vatten och exempelvis stenar eller glaskulor.


🏡 Boplatser. Insektshotell, öppen jord, löv och rishögar, död ved. Så städa inte så noga i trädgården och låt det finnas en löv och rishög.


🌍 🌱 Läs mer om: Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.


Kommentare


bottom of page