_DSC0808liten
222

Sunlight – Tvålfabriken som bytte skepnad

Med konferenslokaler med namn som ”Löddret”, ”Surf”, ”Tvålen”, ”Såpan” m fl kan man bli lite nyfiken på historien kring detta stora konferens- och spahotell, Sunlight Hotel, Conference & Spa.

1924 tog Lever Brothers i England över den här, då halvfärdiga, byggnad som egentligen skulle ha blivit en kullagerfabrik. Här började tillverkas tvål och tvättmedel, ända fram till 1985 då det fruktade beskedet kom, tvålfabriken skulle avvecklas. Som mest arbetade det 600 personer på Sunlight, tvåldoften försvann över Nyköping.

Området stod sen tomt 1991-1996. Men så fick entreprenören Göran Rosén syn på den nedlagda tvålfabriken och köpte hela Sunlightområdet, 7 hektar till ytan precis vid järnvägsstationen.

Görans vision var att öppna ett hotell. Han planerade och renoverade, 1999 var de första 30 rummen klara.

Sedan dess har det hänt mycket på Sunlight, rummen har blivit 154, vi kan ta emot drygt 250 övernattande gäster. VI har utökat med många konferenslokaler både stora och mindre som rymmer allt från 5 till över 500 personer.

Idag är Sunlight Hotel, Conference & Spa Nyköpings största konferensanläggning och har även ett av Sveriges största hotellgym med pooler och spaavdelning. Gokartbanan, som är inomhus, kan förgylla vilken konferens som helst oavsett årstid.

På plan tre finns ett antal vackra veteranbilar att beskåda och med fem minuters gångavstånd såväl till centrum som till tågstationen är läget svårslaget. Gratis parkering och närheten till Stockholm Skavsta Flygplats underlättar för många.

Göran Roséns svärson, Jonas Svanberg, ansvarar sedan 2,5 år för driften av fastighetsbolaget Sunlight AB och hotellbolaget.

Målet har hela tiden varit att utveckla och förädla fastigheten. Läget, precis intill Nyköpings kommande resecentrum kunde inte vara bättre. Området har många lokaler och hyresgästerna har till antalet ökat från 5 till 31 på två år.

Ny detaljplan antogs för fastigheten i slutet av 2016 vilket gör att vi nu kan ta emot en större variation av hyresgäster. Målbilden är att Sunlight 2 (fastighetsbeteckningen) är en egen stadsdel med bostäder, handel, kontor, rekreation och hotell inom 10 år.